Proč zrovna Egura?

Mnoho drobných podnikatelů vám potvrdí, že jedna z nejtěžších věcí na začátku podnikání je vymyslet pro svůj nápad ten správný název. Každý z tvůrců na něj totiž má jiné požadavky – pro někoho je důležité, aby název společnosti vystihoval celkovou vizi a hodnoty, které zakladatel vyznává, pro někoho je zase prioritou zaujmout potenciální klienty s pomocí odlišnosti a zajímavosti samotného slova či sousloví. My v Eguře jsme po mnoha rodinných poradách vybrali název, který v sobě snoubí naši lásku ke dřevu i nádech exotična.

 

 

Už od počátku nám bylo jasné, že název společnosti bude obsahovat naše milované dřevo. Jen zbývalo vymyslet, jakým způsobem se do názvu promítne. Delší dobu jsme zkoušeli přijít na různé kombinace v českém i anglickém jazyce, ale sebekriticky jsme museli přiznat, že naše kreativita není bezmezná a že prakticky všechny názvy už byly vymyšleny. Ale jak už to tak někdy bývá, rozhodující krok za nás učinila náhoda.

 

Jednoho jarního dne, kdy se příroda krásně probouzela ze zimního spánku a kdy slunce sice už hřálo do zad, ale ještě nepálilo do očí, přesně jak to tady na Valašsku na jaře umí, přijel za námi na návštěvu náš rodinný kamarád. Když jsme se procházeli po valašských kopcích okolo naší stolárny a užívali si výhled do krajiny doprovázený povídáním přítele o Baskicku, které nedávno navštívil a jehož hornatá krajina tyto valašské kotáry velmi nápadně připomínala, rázem jsme věděli, jakým směrem se ubírat.

 

Baskicko se nachází na území mezi Pyrenejemi a Atlantikem, na pomezí mezi Španělskem a Francií. A velmi podobně jako Zlínsko, které se nachází na pomezí Hanácka, Slovácka a Valašska, si i Baskicko dokázalo vzít to nejlepší ze svých okolních oblastí. Baskové navíc stejně jako my kladou velký důraz na tradici a rodinu, která je pro ně jednou z nejdůležitějších hodnot. Proto jsme neváhali a začali zkoušet překládat různá česká slova právě do baskičtiny, která je izolovaným jazykem, na hony vzdáleným od všech jazyků, které kdokoliv z nás ovládal. V okamžiku, kdy se nám na displeji objevilo slovo egurra, což v baskickém jazyce znamená dřevo, bylo rozhodnuto.

 

A tak vznikla Egura, naše s láskou vytvořená rodinná firma vyrábějící nezaměnitelně poctivé dřevěné výrobky.

Zpět do obchodu